SHR ordnade ett seminarium den 17 april 2010
med Homeopat Kari Kokko på Vinden, Alternativ Praktik Helheten i Örebro.
Nordiska växter inom homeopatin.
Vi blev inte alls så många, men några nyfikna eldsjälar var där som brann för den Svenska Homeopatin. Styrelsen hade samlats tidigt för att laga lunchen, indisk morot-linssoppa med smörgås på spett! Det var trevligt att göra något praktiskt tillsammans.
Kari inledde med att säga att man måste ha en skalpell till det ”rätta” ämnet, en stark känsla av medlet och hitta den röda tråden till det bästa valet av det homeopatiska läkemedlet.
Det tar aldrig slut i lärandet när man arbetar som homeopat. Vilket medel ger snabbaste resultatet?

Homeopat Kari Kokko

Just nu skriver Karri på en bok med arbetstiteln
”101 Nordiska växter inom homeopatin”.

Som ex: Adonis vernalis – Våradonis, Aegoponium podiagra – Kirskål, Agrimonia euptatoria – Småborre, Ajuga reptans – Revsuga, Alchemilla – Daggkåpa, Alfalfa – Blålusern, Allium ursinum – Ramslök, Ambrosia trifida – Hästambrosia, Anagallis arvensis – Rödmire, Anemone nemorosa – Vitsippa.
Anethum graveolens – Dill, Apium graveolens – Selleri, Aquilegia vulgaris – Akleja, Asparagus officinalis – Sparris, Arum maculatum – Fläckig munkhätta.
Avena sativa – Havre.
Vi fick en föreläsning om Karis egna patientfall och erfarenheter från
botande fall observerat minst 3 ggr. Dagen var så spännande och lärorik, jag hade verkligen hoppats på fler deltagare till denna utvecklande och intressanta dag. Vi som var där var verkligen nöjda med dagen. Själv har jag haft Kari Kokko som lärare vid Naturmedicinska fack skolan i Sköndal, Stockholm för 17 år sedan, så det blev ett kärt möte.
Kort beskrivning ”bara et smakprov” av vad Kari gick igenom med oss, mer information kommer i hans snart kommande bok i ämnet.
Mångfalden inom homeopatin ökar chansen till bättre resultat. Det är viktigt att vidareutbilda sig inom vårt yrke. Här kommer några spännande medel som vi har tillgång till genom Kari Kokko som har egen tillverkning av homeopatiska medel.
 Havre- Avena Sativa
nervöst utmattning, ansträngning mm
Tänk på hur Havre ser ut, en klase med säd som är näringsrik växt, havren slokar lite, tendens till att börja sloka, mental näring. Havren är en sympatisk växt.
Havre är tyngd av saker och bär det gärna inom sig.
Fröna bär på saker och är tysta som de bär på, pratar inte alls mycket om det. Havren slokar, människan går med ett ok på sig. Det är inte bara mental ansträngning. Ett tema kan vara att personen har försökt flytt från sina bekommer vilket gör att de lätt fastnar i ett beroende. Allt ”pockar på” – beroende droger mm. Avena kan tappa förmågan till kärlek, till passion osv. Kvicktänkta, observanta, lättsamma och ofta magerlagda. Dessutom talar de väldigt entonigt. Det är viktigt att vara saklig.
Besväras av: Total utmattning, kronisk trötthetssyndrom, fibromyalgi, kroniska bihåleinflammationer och ofta förkylningar med halsbesvär, även post traumatiska händelser mm. Öm utmattad, svårt att slappna av och svårt för att sova. Vaknar tidigt ofta värk på höger sida. (Kroniskt trötthetssyndrom(Myalgisk Encefalomyelit eller Myalgisk Encefalopati (ME)) är en neurologisksjukdom, som kännetecknas av en långvarig utmattning efter aktivitet i kombination med en rad andra symptom.) Tumörer i sköldkörteln eller i tonsillerna.
Typiska symptom: Ont i svanken, foglossning ont i axlar och nacke(inte i armarna) ofta är de smala över axlarna. Det behöver ej vara stora saker. De har svårt att ta sig över saker för dem är det ett stort problem och till slut blir det för mycket. Man använder inte kroppen och blir stela i kroppen ofta artros och allt går på lederna.
Björk Betula Alba (maserbjörk)
Speciell växt i Norden oerhört mångsidig växt, anspråkslös näringsfattig jord, frost härdig sällan utsatta för skadeinsekter. Björksaft är en näringsdryck med basiska mineraler.
Har väldigt stor nytta i cancer, björkblad är blodrenande och bra för bindväven, tbc, njursten, i hudkrämer och hudolja.
Samlar lätt vätska på sig, ömhet i bindväven huden sitter fast, behoov av mkt massage som lindrar detta. Deras ideal är det anspråkslösa livet. Ger uttryck för olika sätt men det ok med vardags bekymmer. Strävar och går i det tysta och lider. Kvinnor som skall ta hand om alkoholister och klagar aldrig. Tänker han slår inte så ofta…….
De är beroende av att det skall vara besvärligt. En förändring spelar ingen roll, det skall vara besvärligt. De har den tysta stilla fuktiga sorgen som bott i en källare i hela sitt liv. De uppfattar sig inte som ledsna det är naturlig, det är segt att få symptomen från dem. De tänker – bättre att lida än att ha det bra! De blir sällan kändisar och de talar väldigt långsamt. När de ”torkar” blir de vresiga och utvecklar ofta cancer. Masserar man dem så är de helt stumma i kroppen.  Betulan stänger av, stänger även av det vackra i livet.
Typiska symptom: Högt blodtryck, värk i kroppen, stumma och stela som beror på vätska, flytningar som ger klåda, sprickor och sår i underlivet, ingen lust till sex. Magkatarr, migrän i ögat, känns som ögats skall trycka ut. För mkt vätska i knäna, jobbigt med värme, tappar rörigheten i bröstkorgen. Betula är ofta blåögda.
Ringblomman Calendula
Ringblomman har en utpräglad speciellpersonlighet men inget vanligt medel. Något som vaknar till liv.
Ringblomman är väldigt uppfylld av vissa idéer och tankar, lätt upptagna av en sak och är väldigt fördjupad i det. Hon är spröd och ömtålig. De har ofta en stor sak som tynger dem. Har ofta missbildningar som gomspalt, dubbla reflux, urinledare, missbildat njurbäcken inga ventiler, något felas. Även dövhet, något som är fel redan från födelsen. De har sår i själen som inte läks på ett sunt sätt.
En stark ensamhetskänsla finns.
 
Typiska symptom: Svår läkta sår, sår på hornhinnan, infektioner som beter sig ”sjukligt”, missbildningar från födelsen. Svårläkta sår på alla plan.
(från nätet angående reflux: Refluxsjukdomar är ett samlingsnamn för vissa upprepade symtom som uppkommer av syra attacker i magsäcken. Det vanligaste symtomet är halsbränna, en stigande, brännande känsla bakom bröstbenet. Andra symtom är sömnsvårigheter, problem att svälja, kväljningar, illamående, buksmärtor, uppsvälldhet och rapningar. Symtomen kommer ofta eller förvärras efter måltider, av framåtlutade arbetsställningar, tunga lyft och åtsittande kläder. Runt hälften av befolkningen upplever refluxsymtom någon gång i livet och omkring 20 procent har besvären så allvarligt att det påverkar dem varje vecka. Det finns i dag ingen behandling som angriper orsaken till sjukdomen, däremot olika typer av läkemedel som hämmar symtomen. Behandlingen är kronisk och symtomen återkommer om medicineringen avbryts. Kostnaderna för refluxbesvär är mycket höga både för patienten och för samhället. Uppskattningsvis uppgick kostnaderna för läkemedel som förskrivits i öppenvården till omkring en halv miljard kronor år 2002. Motsvarande siffra inom egenvården var drygt 60 miljoner kronor.)
Ljung Erika Vulgaris 
Ljung är rotfyllande, kan stoppas i kudden vid sömnbesvär.
Personen ”Ljung” är rastlös, pratsam, orolig för stundande händelse.
Det kan bli hysteriska skratt och kan ej lyssna. Uppskruvade och orkar inte hålla helt ut, det krävs en viss mentalstyrka. Saknar självförtroende helt.
 
Typiska symptom. 50-60 % är allergiska i skolåldern, ofta bokstavsbarn, svårt att koncentrera sig, bortkopplad från världen med djupare störningar. Stor rastlöshet, är ofta mager. Frusna som vill ha varmt. Rör sig hela tiden.
Besväras av : Till de med stressat sätt, innan utmattningen har ändrat karaktär. MS, förlamningar, underfunktion i nerverna. Demens, ALS Ms osv .
 Bovete Fagopyrum 
Bovete är ett manligt medel, kan fungera på kvinnor med vissa manliga drag. Irriterad, hetsig och kort stubin är typiskt för Bovete. Här präglas personen av inre missnöje, saker är inte som jag vill att det skall vara, det var bättre förr. Är ofta väldigt missnöjda personer och otillfredsställda. Föraktar det motsatta könet, relationer är bara sex annars kan man vara ensam. Tappar ofta färgen i tillvaron och har motvilja mot arbete och saknar motivation.
Typiska symptom: Spänningar i ansiktet, luktar på allt, luktar sig till allt som är dåligt, Näsan sväller men har även stora händer och näsan är grov porig missfärgad och stinknäsa.
Dålig smak i munnen, bihåleproblem, rinner ur munnen hela tiden. Täppta i näsan, dålig andedräkt, inflammation i svalg, tonsiller och kroniska besvär i bronker. Kaffe lindrar hjärtklappning. Svett luktar illa (kroppen sätt att disharmoniera balansen). Vaknar gärna vid ett på natten.
Jordgalla (liten växt) Gratiola, Guds nåde ört!Gratiola officinalis
(Från nätet:
Kallades också förr för Guds nådes ört! Denna graciösa fleråriga ört är pga sin sällsynthet fridlyst på många platser. Den tillhör en av de medicinalväxter som bör användas med mycket stor försiktighet, då biverkningarna är många och överdosering kan framkalla svåra, ibland livshotande förgiftningar. Jordgallan hör till samma familj som fingerborgsblomman och innehåller liksom denna ämnen som påverkar hjärtat. Den har sedan länge använts som starkt avförande medel men också som kräkmedel och urindrivande. Men trots allt detta är Jordgallan en mycket vacker perenn med stort samlarvärde i en örtagård, där ska den finnas!)
Dessa personer som behöver Jordgalla har en förbittring i sig, de har aldrig fått vara barn.
De längtar efter kärlek och är ofta tystlåtna och gråtmilda. De skall alltid klara sig själva. Är sammanbitna och har en smal överkropp och ansiktet och håret dominerar. Har svårt med känslor, tror att det inte finns någon kärlek.
Typiska besvär: Bär på en stor sorg. Problem med mage, tarm, galla och med nervsystemet. Svårt att sova, glömska (glömmer låsa dörren) har ingen aptit på morgonen, drar sig undan folk, neurologiska sjukdomar. Kissar ofta och har nästan alltid en överaktiv blåsa. Kudden blir blöt. Vakar vid 3-4 tiden på natten. Symboliska drömmar, förlorar sina ägodelar. Tungt att andas, ingen kraft i lungorna, känner av hjärtklappning i sin vänstra sida. Enormt sötsugna vill ha snabb energi.
Besväras av: Gikt, förstoppning, gall problem, vänster sidiga problem,
 Hästhov Tussilago farfara
Ökar aptiten, hosta mm.
En riktig karl med ”tjurnacke” pitbullterrier.
Både man och kvinna. En frisk person som ofta bygger muskler och är ”brottare typen”, en hund lever bara för dagen och har bara korta memoarer.
Många är praktiska och bär ”snickartyp byxor”.
Saklig, jordnära och har inte mkt att säga om sitt privatliv, har inte mkt att berätta. De har ofta svårt för andras svagheter. Blir lätt irriterade och är beroende av aktivitet. De har hög smärttröskel och hamnar ofta i bråk. Tycker inte om att lära sig nya saker.
Typiska besvär: Ingen följsamhet, de har svårt att ändra på något, behov av att prata.
Besväras av: Kronisk astma, kronisk bronkit, migrän som har tryck på hjässan, måste ligga ner, har kräkningar. Ryggskott, Ischias, prostatabesvär samt tappar sin förmåga.
Vitsippan, Anemone Nemorosa
Personerna som behöver detta medel är ofta sega och man får vänta på svar. Avvaktande rovdjursaktivitet innan de gör sitt drag. Hennes sätt att fly och komma undan handlar om kontroll och låter göra sitt schackdrag.
Använder sin röst som maktmedel. Är aktivt observerande har mkt med muskler och leder att göra, kroppen blir oflexibel. Älskar makt och att bestämma och styra.
Anemone vill styra och ställa vill göra sånt när man tycker man vet bäst. Har svaren p å saker och ting.
Typiska besvär: Vill styra och ställa, vill ha makten.
Besväras av: Ont i nacke, axlar och kroppen, blir ömma och stela. Utvecklar lätt diabetes.
 
Vi tackar Kari för en fantastisk dag och hälsar honom varmt välkommen i förbundet! Vi hoppas att snart få ordna ett nytt seminarium om Nordiska växter inom Homeopatin. För mig känns det rätt att kunna använda växter som finns runt om oss. Jag brukar säga har ni någonsin sett en älg stå och käka på en ginkobaloba för att bli pigg?
Kontakt med Kari Kokko som bor i Gävle:
Södra Central 7
802 50 Gävle
Tel: 026-12022
Vid datorn och sina anteckningar från seminariet:
Irén Svensson-Nylén
Alternativ Praktik Helheten
Vinden
Norra Grev Rosengatan 3
703 64 Örebro
019-100908, sms 070-582 12 11